Gıda Sektörü İş Fikirleri Neden Çok Aranır? Türkiye’de Gastronomi ve Ev Dışı Tüketim

Gıda Sektörü İş Fikirleri – Gastronomi ve Ev Dışı Tüketiminin Türkiye’deki Gelişimi

Türkiye’de iş kurmak, franchising veya bayilik almak denince akla ilk gıda gelir. Gıda sektörü iş fikirleri girişimcilik hayatına adım atmak isteyenlerin  araştırdığı ilk alandır. Dilerseniz önce ev dışı tüketimin bir tanımını yapalım, ardından da Türkiye’deki gelişimini inceleyelim. Gastronomi alanında “Ev Dışı Tüketim” restoran, catering, kafe, fast food, büfe, okul, ofis, sanayi kuruluşları, hastahane  ve otel gibi ev dışında yiyecek içecek tüketimi yapılan alanlardan oluşur.

Ev Dışı Tüketim Ülkemizde Ne Zaman Başladı?

Ülkemizde ev dışında yiyecek ve içecek tüketimi 80’li yılların ortalarına doğru başladı. Önceleri dışarıda yemek yeme alışkanlığı olmayan, iş yerine genellikle sefer tasıyla yemek götüren halkımızın alışkanlıkları hızla değişim gösterdi. 90’larda yükselen dışarıda vakit geçirme eğilimi, “Ev Dışı Tüketim” adı verilen yeni pazarı da beraberinde getirdi. Hal böyle olunca gıda sektörü iş fikirleri gözde olmaya başladı.

Öncelikle yemek çıkaran catering şirketlerinin pazardaki sayısı çoğaldı. Turizmin gelişmesi ve otel sayısının da artması ile birlikte yemek tüketilen mekanların sayısı hızla yükselmeye devam etti. Bu durumda yemek üreten firmalara gıda ve temizlik ürünleri veren tedarik firmaları da hızla pazara girdiler.

Restoran ve Fast Food Zincirleri İle EDT Hızla Büyüdü

EDT (Ev Dışı Tüketim) sektörünün ülkemizde büyümesinde en büyük etkenlerden biri de restoran ve fast food zincirlerinin yaygınlaşmasıdır. 90’ların sonlarında, ev dışı tüketimde endüstriyel ürünler dönemi başladı. Örneğin günümüzde damacana su tüketiminin neredeyse yarısını EDT oluşturuyor. Aynı şekilde temizlik kağıtları da sektörün en önemli ihtiyaçları arasında yer alıyor.

ETÜDER VE IPSOS’un 2016 Yılı EDT Araştırma Sonuçları

ETÜDER (Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği)  ve IPSOS araştırma şirketinin 7 büyük ilde 2016 yılında yaptığı Footservice Monitor araştırmasına göre, sektördeki toplam cironun %41’ini İstanbul oluşturuyor. İzmir ikinci, Antalya üçüncü sırada yer alırken ev dışı tüketimin en yüksek olduğu diğer iller ise Ankara, Bursa ve Muğla olarak sıralanıyor.

81 ilçede yapılan bu kapsamlı araştırmaya göre, ev dışı tüketimin %30’u fast food mekanlarında, %27’si restoranda, %14’ü otelde, %7’si kafede, %7’si pastahanede, %4’ü eğitim kurumlarında, %4’ü büfelerde, %4’ü catering mekanlarda ve %2’si de eğlence mekanlarında gerçekleşiyor. *

Türkiye’de Ev Dışı Tüketim Pazarının Büyümesinin Başlıca  Nedenleri

Ülkemizde EDT pazarının hızla büyümesine neden olan pek çok faktör bulunuyor. Özellikle büyük şehirlerde daha fazla kadının iş hayatında yer alması, tek başına yaşayanların sayısındaki artış en önemli etkenler arasında yer alıyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde trafikte geçirilen zamanın artması bile ev dışındaki tüketimin artmasının nedenleri arasında gösteriliyor. Hal böyle olunca gıda sektörü iş fikirleri hiç gündemden düşmüyor.

EDT Sektörünün Geleceği Hakkında Öngörüler

Sektörün hızla gelişmesiyle birlikte rekabet koşulları da değişiyor. Sektörde başarılı olmak isteyenlere stok yönetimi, işletme sermayesi yönetimi, tedarikçi ilişkileri yönetimi gibi konularda hassas olmaları tavsiye ediliyor. Sektördeki hızlı değişimlere ayak uydurabilen işletmelerin daha başarılı olacakları öngörülüyor.

EDT sektöründeki fırsatları değerlendirerek büyüyen pazarda yer almak istiyorsanız, TFC Danışmanlık’ın uzman kadrosundan detaylı bilgileri alabilir, geleceği parlak olan sektörün iyi oyuncuları arasına zaman kaybetmeden katılabilirsiniz.

İş Kurmak kategorimize geri dönebilir ya da TFC Danışmanlık hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir