Franchising Destekleri: Franchising Sisteminde Eğitim

Franchising Destekleri: 1. Franchising Eğitim

Franchising destekleri arsında eğitim önemli bir rol oynar. Franchising sisteminin başarılı olabilmesinin temel gerekliliklerinin başında, iyi bir “eğitim sistemine” sahip olması gelir. Başarısı kanıtlanmış bir konseptin her yerde aynı tarz ve kalitede sunulabilmesi buna bağlıdır. Franchising şirketlerinin  en önemli varlığı insan olduğundan eğitim yüksek derecede önceliklidir. Ürün ne olursa olsun iş “insan”’dır.

Eğitimin temel hedefi, “operasyonun ( işletmenin ) amaçları” ile aynıdır; olağanüstü kalite, servis, temizliği içeren değerle müşteri memnuniyetini sağlamak, satışları artırıp optimum karlılığa ulaşmak. Eğitim üç kademede gerçekleşmelidir;

  1. Franchise Alanın Eğitimi: Franchise Alan kişi, geçmiş tecrübeleri ne olursa olsun mutlaka sistemin tümünü içeren bir eğitim almalı. Bu sürecin verimliliği, franchise alanın işin başına geçtiğinde hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Franchise Alanın başarısı, işin başında olmasına, ekibini sadece patron olarak değil “owner/operator-Sahip/İşletmeci” olarak yönetmesiyle doğru orantılıdır.
  2. Yönetim Takımı Eğitimi: Yöneticilik, ekibi franchise verenin çizdiği kapsam içinde, belirlenen hedeflere ulaşabilmek için çalıştırabilme becerisidir. Franchise veren, franchise alanların yöneticilerinin eğitilmesi için gerekli materyalleri sağlamalı, eğitimin tamamlandığını onaylamalı. Yöneticilerin çoğunluğunun çalışanlar arasından seçilerek eğitilmesi en doğru yöntemdir.
  3. Ekip Eğitimi: Franchising sisteminde çalışan sirkülasyonu nedeniyle eğitim, sürekli bir iştir.  Çalışanın işini iyi yapabilmesi, ilk eğitimin zamanında ve ekip eğitimcileri tarafından birebir verilmesiyle mümkündür. Ekip eğitiminin püf noktası “ nasıl” larla beraber “niçin” lerin de öğretilmesidir.

Eğitim Davranışları Değiştirme Sanatıdır. Yüzlerce, binlerce şubeli mağaza ya da restoran zincirlerinde, herkesi belli standartlara uyacak şekilde çalıştırabilmek, sistemin çarklarının yağlayıcısı olan eğitimle mümkündür.  “İşi geliştirmek için, işi geliştirecekleri geliştirin.”

İlerleyen yazılarımızda diğer franchising destekleri ile detaylı bilgiler vereceğiz.

Zafer MURGUL / Franchise Consultant

Franchise kategorimize geri dönebilir ya da Türkiye’de Franchising hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir