Neden Starbucks Franchise Vermiyor?

Starbucks Franchise

Aslında yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcıların ilk aklına gelen markalardan biri olduğu halde neden Starbucks franchise vermez? Bize sorarsanız franchise vermek kolay olan taraf ancak franchiseeleri yönetmek oldukça zahmet isteyen bir konu.Belki de bu sebeplerden ötürü Starbucks veya Kahve Dünyası gibi oldukça popüler markalar büyüme modellerini kurgularken franchise olmadan kurgulamaktadırlar.

Tabi bu kararda markanın ekonomik gücü,kazancını paylaşmak istememesi veya franchiseeyi yönetmenin zorlukları da etkilidir.Yatırım miktarı ne kadar büyükse marka da o hızla büyür.Bu yatırımı kendi yapmayan (yapamayan) markalarda büyüme modeli olarak franchise sistemini tercih ederler.Çünkü franchise sistemi demek marka adına yatırım yapabilecek adayların olması ve bu yatırımı yapmaya gönüllü olması anlamını taşımaktadır.

Ancak daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi doğru kurgulanmış ve kazan-kazan ( win-win) ilkeleri üzerine kurulmuş bir sistem için bu söylediklerimiz geçerli.Tek taraflı kazanç sağlanan sistemlerin yaşaması mümkün değildir.Sadece marka kazanırsa franchise sistemi çöker.Ancak sadece franchise kazanırsa da marka çöker.Dolayısıyla kazancın dengeli şekilde marka ve franchise arasında dağılması öncelikli şart.

Belkide yazının başında bahsettiğimiz Starbucks neden franchise vermez sorusunu da şöyle cevaplamakta fayda var ; aslında Starbucks franchise verdi Türkiye için. Ancak Tüm Türkiye’de mağaza açma yetkisini uluslararası bir şirkete verdiğinden ve bu şirketinde büyüme stratejisini alt-franchise vermeden yürütmek istemesi kararından ötürü şu anda yatırımcılar alt-franchise alamıyor.Peki soruyu bir de şöyle soralım. Starbucks franchise verseydi durum ne olurdu ?

Olumlu senaryoda güncel 400 civarı olan mağaza sayısı 600-700’leri geçerdi daha fazla lokasyonda tüketicisi ile buluşurdu.Olumsuz senaryoda ise franchiseeleri ile yaşadığı sorunlardan dolayı bu kadar hızlı büyüyemez ve belkide yolun çok başında Türkiye pazarından vazgeçerdi.Bu konuda Dünyaca ünlü bir çok markanın Türkiye macerasının çok kısa sürdüğüne ve istediği büyüme rakamlarına ulaşamadığı için pazardan çıkma kararı aldığına daha önce defalarca şahit olduk.

Yazımız belki varsayımlar üzerine bir yazı gibi görünse de aslıda oldukça reel durumu özetleyen bir yazı oldu.Doğru kurgulanmış bir franchise sistemi her zaman en hızlı büyüme modelidir. TFC Danışmanlık olarak franchise modelini doğru kurgulamak isteyen markaların her zaman yanındayız.

Franchise kategorimize geri dönebilir ya da Franchising Sözlüğümüzü inceleyebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir