Türkiye’de Franchising Sistemi Nasıl Uygulanıyor?

Türkiye’de Franchising Sistemi

Amerika’daki geçmişi 1850’li yıllara dayanan ve sonrasında dünyaya yayılan franchising sitemi Türkiye’ye epey bir geç geldi. , Türkiye’de Franchising sistemi ilk kez 1985 yılında Mc Donald’s ile başladı. Sonrasında Pizza Hut , Kentucky gibi diğer fast food zincirleri ile sistem hızla yaygınlaşmaya devam etti.

Günümüz Türkiyesi’nde ise, franchising pazarı her geçen gün daha da büyüyerek yatırım cazibesini koruyan sektörlerin arasında yer alıyor. Gerek yabancı kökenli, gerek yerli markalara ait zincirler hızla çoğalıyor. Dünyada franchising sistemiyle çalışan fast food, perakende satış mağazaları, yiyecek, kuru temizleme, otomobil kiralama gibi yaklaşık 60 iş kolu bulunuyor.

Türkiye’de Franchising Pazarı

Türkiye’deki franchising pazarında ulusal pazara açılan Anadolu markaları yanı sıra yabancı kaynaklı yatırımcıların da sayısı her geçen artıyor. Alışveriş merkezlerinin sayısının artması, dışarıda yeme içme kültürünün gelişmesi, emlak piyasasındaki hareketlilik gibi çeşitli faktörlerin de franchising sistemiyle çalışan işletmelerin sayısının artmasında katkısı büyük.

Ülkemizin franchising piyasasında önceleri  gıda, perakende satış mağazaları, eğitim ve hizmet sektörleri başı çekiyordu. Fakat toplumun değişen dinamikleri; konut piyasası, markalı kafeler, hazır giyim, hediyelik eşya, tasarım ürünler, spor merkezleri, oto yıkama gibi çok farklı alanlarda da franchising sistemine yönelimin gelişmesini sağladı.

2016 verilerine göre hızla büyüyen pazar, 50 milyar dolar civarında bir hacim oluşturuyor. Ulusal Franchise Derneği’nin (UFRAD) yaptığı araştırmaya göre franchise veren zincir markaların sayısı 3 bini, şube sayısı ise 55 bini geçmiş durumda.

Türkiye’de Franchising Sistemi Ve Avrupa Birliği Teşvikleri

Franchising sistemi ile kurulan küçük işletmeler, KOBİ’lere verilen teşviklerden yararlanabiliyor. KOSGEB aracılığıyla verilen teşviklerde işletme kuruluşu için hibe, düşük faizli kredi, yönetim ve satış danışmanlığı desteği gibi bir takım avantajlar yer alıyor.

Franchise Başvurusu Yapacak Olanlar Nelere Dikkat Etmeli

Girişimciler, yeni bir franchise sistemine girerken yatırım yapacakları doğru markayı titizlikle seçmeli; doğru bir lokasyonda, doğru bir ekiple ilk adımı atmalılar. İşin büyüyebilmesi ve kazançlı hale gelebilmesi için ön araştırmaların da çok iyi yapılması gerekiyor. Bu aşamada, uzman bir kuruluştan danışmanlık hizmeti alan girişimcilerin başarı şansı elbette daha yüksek oluyor.

Franchise sisteminin avantajlarından yararlanmak ve kazançlı bir yatırım yapmak istiyorsanız, 0850 532 2585 no’lu telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. TFC Danışmanlık olarak uzman kadromuzun bilgi ve deneyimleri ışığında, sizi doğru firmaya doğu kanallardan doğru yöntemlerle yönlendireceğimizden emin olabilirsiniz.

Franchise kategorimize geri dönebilir ya da Franchise ve Franchising hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir