Franchise Nedir? Franchising nedir? Doğru Aday Kimdir? | TFC Danışmanlık

franchise nedir

Franchise Nedir? Franchising nedir?

Dilimize orijinal haliyle geçen “Franchise” kelimesinin sözlükteki anlamı, “ayrıcalık, isim hakkı, imtiyaz” olarak belirtiliyor.  “Franchising” ise “isim hakkını kullanma” olarak tanımlanıyor. Franchising sözcüğünün ticari hayattaki tam karşılığını  şu şekilde tanımlamak mümkün:

            “ Franchising, bir ürüne, hizmete veya bilgi birikimine sahip olan tarafın (franchisor) imtiyaz hakkını uzun dönemli olarak ikinci tarafa (franchisee) önceden koşullarını belirlediği sınırlar dahilinde ve  gerekli bilgi ve desteği de sağlayarak verdiği bir iş ilişkisi biçimidir.”

Franchising sisteminde imtiyazı veren ve kullanan birbirinden bağımsız iki taraf bulunur. Franchisor, imtiyaz hakkını yani satış, dağıtım, sistemi kullanma veya işletme hakkını, ya da fikri mülkiyet kullanma haklarını bir bedel karşılığında veren, kalitesi kanıtlanmış isim veya marka tarafıdır. Franchisee ise bu imtiyazı elde eden ve bunun için başlangıç ücreti olan “Franchise fee”yi ve sonrasında anlaşmaya göre yıllık ciro veya kârdan önceden belirlenen oranlarda maddi bedel ödeyen taraftır. Her ik tarafın da seçim sırasında dikkat etmesi gereken önemli hususlar bulunur. Bu yazımızda girişimciler açısından doğru franchise’ı bulma konusunda dikkate alınması gereken bazı hususlara değineceğiz.

Franchise nedir, franchising nedir gibi sorulara cevap verdikten sonra sıra geldi en önemli sorunun cevabına. Yeni bir işe franchising yöntemiyle başlamak isteyen girişimciler “En iyi franchise iş kolu hangisidir, başlangıç maliyetleri ne kadardır, ne kadar kazanabilirim?” gibi bir takım sorularına yanıt bulmak ister.  İşte doğru karar vermek için bazı ipuçları:

1- Önce amacınızı belirleyin

Bir franchise fırsatına hemen adım atmadan önce kendinize karşı dürüst davranarak amacınızı ve önceliklerinizi iyi belirlemelisiniz. Örneğin tüketicilerle direkt çalışmayı mı tercih edersiniz, yoksa profesyoneller arasında işletme danışmanlığı şeklindeki bir franchising sistemi mi size daha uygun olur? Yaygın bir fast food zincirinde mi yoksa hızla büyüyen fakat henüz küçük olan bir organik gıda zincirinde mi yer almayı istersiniz? Bu ve benzeri sorulara vereceğiniz doğru yanıtlarla atacağınız ilk adım için uzman bir danışmandan yardım alabilirsiniz.

2- Bütçenizi belirleyin

İlk aşamada ne tür bir iş istediğinize karar verdikten sonra, ikinci aşamada yatırım bütçenizi belirlemelisiniz. Bu adım, çerçevenizi daha realistik bir zemine çekecektir.

3- Ne kadar risk üstleneceksiniz

Mali durumunuzu da belirledikten sonra, üçüncü aşamada  ne kadarlık bir riski taşıyacağınıza karar vermeniz gerekir. Her ne kadar ileri teknolojiye göre çalışsa da, yeni kurulmuş işletmeler için her zaman başarısızlık riski bulunur. Fakatyeni kurulan işletmelerde başarı potansiyelinin de yüksek olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekir.

4- Diğer franchise yatırımcılarının fikrini almak

Elbette aynı iş kolundaki diğer girişimcilerin fikrini almak önemlidir. Fakat onlara ulaşmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Onlara “Düşündüğünüz gibi kazanabildiniz mi, ne kadar sürede?” gibi sorular sorduğunuzda doğru yanıtlar alamayabilirsiniz. Belki de sorduğunuz kişi, üzerine düşen sorumlulukları tam olarak yerine getirmediği için başarısız olmuştur ve söyleyeceği sübjektif yorumlar sizi yanıltacaktır. İşte tam da bu noktada, konusunun uzmanı danışmanlarla çalışarak gerçekçi raporlardan faydalanabilir, doğru karar verme konusunda profesyonel bir destek alabilirsiniz.

Franchise nedir, franchising nedir, doğru franchise adayı kimdir gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Arzu ederseniz Franchise kategorimizdeki diğer incelemelerimize göz atabilir ya da Franchising Avantajları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir