Girişimcilik Nedir? İyi Bir Girişimci Nasıl Olmalıdır?

Girişimcilik Nedir? Girişimcinin Yol Haritası

Girişimcilik sözcüğü, bir ürün ya da hizmet üretmek için risk alarak fırsatları değerlendirmek ve yenilikleri yakalayarak ekonomik hayata geçirmek olarak tanımlanabilir. İş dünyasında girişimcilik sözcüğü en kısa ifadeyle “kendi işini kurmak” anlamında kullanılır.

Öte yandan girişimcilik, sezgilerden hayaller kurmaya, bu hayalleri ayakları yere basan projelere dönüştürmeye ve bu projeleri gerçekleştirmeye kadar geçen uzun süreci de kapsayan geniş anlamlı bir sözcüktür.

Girişimci Nedir?

Girişimcilik nedir sorusuna cevap verdikten sonra sıra girişimcinin tanımına geliyor. Bir üretim yapılabilmesi için emek, sermaye, ham madde, enerji, teknoloji ve girişimci gerekir. Fırsat girişimcileri, potansiyel fırsatları ve ihtiyaçları görerek pazara bir ürün ya da hizmet sunarlar. Yeni pazar bulur ya da var olan pazarı genişletirler. Yaratıcı girişimciler ise, yeni bir ürün ya da hizmeti ortaya çıkarırlar. Yeni süreçler geliştirmek veya yeni bir organizasyon yapısı kurmak da yaratıcı girişimcilik örnekleri arasında yer alır.

Nasıl ki herkes maaşlı çalışan olamıyorsa, herkes de girişimci olamaz. Öncelikle kişide “girişimcilik kapasitesi” olması gerekir. Yapılan araştırmalar, başarılı girişimcilerin belli başlı karakteristik özellikleri olduğunu gösteriyor. Peki bu özellikler nelerdir?

Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Başarılı girişimcilerin ortak özelliklerine bakmadan önce ortak amaçlarını bilmekte fayda var. Genelde kişiler, kendi işlerinin patronu olmak için girişimci olmayı seçerler. Bunun yanı sıra iyi kazanç elde etmek, tanınmak, prestij kazanmak, bağımsız olmak, istediği işi yapmak gibi nedenler de girişimcilerin ortak amaçları arasında yer alır.

Belirli amaçlarla yola çıkan girişimcilerde olması gereken özellikleri ise üç grupta toplamak mümkündür:

1- Girişimcide Olması Gereken Teknik Yetenekler:

Bir girişimci, yazılı ve sözlü iletişimde ne kadar yetenekliyse o kadar kolay başarıya ulaşır. Bunun için de iyi bir gözlemci olması, teknolojiyi yakından takip etmesi, karşısındaki insanları dinlemeyi bilmesi; gerektiğinde iyi bir takım oyuncusu, gerektiğinde iyi bir lider ya da antrenör olabilmesi gerekir.

2- Yönetim Becerileri

Başarılı girişimcilerin ikinci ortak özellikleri ise yönetim becerileridir. İyi bir yönetici olmak için de girişimcinin insan ilişkilerinde başarılı olması, karar verebilmesi, iyi bir müzakereci olması, planlı çalışabilmesi, büyüyen işi yönetebilecek kapasitesi olması gerekir.

3- Kişisel Gelişim Becerileri

Başarılı girişimciler, kendilerini kişisel olarak geliştirme konusunda da başarılıdırlar. Bu da bu kişilerin disiplinli ve gerektiğinde risk alabilen bir yapıda olmalarını gerektirir. Yeniliklere açık olmak, sabırlı olmak ve değişimi yönetebilmek de başarılı girişimcilerde olması gereken özellikler arasında yer alır.

Yukarıdaki bu özelliklerin bir kısmının kendinizde olduğunu düşünüyorsanız, ilk adımı atmadan önce TFC Danışmanlık’ın uzman ekibinden konu hakkında detaylı bilgiler alabilir ve geleceğin başarılı girişimcileri tablosuna şimdiden adınızı yazdırabilirsiniz.

Girişimcilik nedir, iyi bir girişimci hangi özelliklere sahip olmalıdır gibi soruların cevabına yer vermeye çalıştık. Arzu ederseniz girişimcilik kategorimize geri dönebilir ya da TFC Danışmanlık hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir